La maleïda dopamina (La maldita dopamina)

Captura

El físic ens condiciona, per bé i per malament, qui negui això està negant la química del nostre cervell. La discussió és fins a quin punt ens condiciona. Posem una nit de festa, recolzats a la barra de qualsevol discoteca, barallant-nos amb la resta dels presents per aconseguir que ens serveixin una copa mentre perquè som invisibles per qui les serveix a l’altra banda. De sobte veiem a algú que ens atreu. L’aspecte físic d’aquesta persona fa que una part del nostre cervell anomenada àrea preóptica medial (mPOA), dins de l’hipotàlem, comenci a enviar senyals neuronals a una altra estructura cerebral anomenada àrea ventral tegmental (VTA) que és la que allibera la dopamina que modifica el nostre comportament social (i reproductiu). Què és allò que fa que aquesta successió de connexions es desencadeni o no? Això sí que és un misteri. Asseguren que els homes busquen un físic rotund perquè, de forma atàvica, cerquen a la femella reproductiva. Seguim tenint el mateix cervell que l’home prehistòric, deia Punset, perquè la societat ha evolucionat a una velocitat que el nostre cervell no. Les dones busquen un home segur, potser fort, busquen a aquest caçador que els porti les restes del mamut a la cova.

Podríem ara posar-nos intensos i protestar dient que és una interpretació masclista, o que hi ha un altre tipus de gèneres i interaccions entre ells. D’acord, les combinacions són massa. tot i que aquest no és el camp per a aquesta batalla. Intentem entendre perquè el físic ens condiciona en una primera instància, no ser políticament correcte

Al BDSM, condicionar-se pel físic podria ser un error perquè el BDSM és, per sobre de tot, una activitat cerebral. No es millor amo el més atractiu, però tampoc serà un bon amo aquell a qui una submisa rebutgi pel seu físic. Evidentment, hi ha un component d’atracció necessari al BDSM, com a qualsevol altre tipus de relació, pot ser físic, intel·lectual o un somriure que ens enamori. Però aquí està i ha de succeir. Tots tenim uns mínims, en el cas del BDSM haurien de ser mínims en la seva expressió més literal i evitar deixar-nos portar per aquesta droga que és la Dopamina i que ens empeny a cercar el millor caçador o a la millor mare.Perquè tot i que el nostre cervell segueix sent prehistòric, nosaltres som practicants del BDSM del segle XXI.


(Traducción al castellano) El físico nos condiciona, para bien y para mal, quien niegue eso está negando la química de nuestro cerebro. La discusión entra en hasta que punto nos condiciona. Pongamos una noche de fiesta, apoyados en la barra de cualquier discoteca, peleándonos con el resto de los presentes por conseguir que nos sirvan una copa mientras somos invisibles para quien sirve las copas al otro lado. De repente vemos a alguien que nos atrae. El aspecto físico de esa persona hace que una parte de nuestro cerebro llamada área preóptica medial (mPOA), dentro del hipotálamo, comience a enviar señales neuronales a otra estructura cerebral llamada área ventral tegmental (VTA) que es la que libera la dopamina que modifica nuestro comportamiento social (y reproductivo). ¿Qué es lo que hace que esta sucesión de conexiones se desencadene o no? Eso si que es un misterio. Aseguran que los hombres buscan un físico rotundo porque, de forma atávica, buscan a la hembra reproductiva. Seguimos teniendo el mismo cerebro que el hombre prehistórico, decía Punset, porque la sociedad ha evolucionado a una velocidad que nuestro cerebro no. Las mujeres buscan un hombre seguro, quizás fornido, buscan a ese cazador que les traiga los restos del mamut a la cueva.

Podríamos ahora ponernos intensos y protestar diciendo que es una interpretación machista, que hay otro tipo de géneros e interacciones entre ellos. De acuerdo, las combinaciones son demasiadas. aunque este no es el campo para esa batalla. Intentamos entender porque el físico nos condiciona en una primera instancia, no ser políticamente correctos.

En el BDSM, condicionarse por el físico podría ser un error porque el BDSM es, ante todo, una actividad cerebral. No será mejor amo el más atractivo, pero tampoco será un buen amo aquel a quien una sumisa rechace por su físico. Evidentemente, hay un componente de atracción necesario en el BDSM, como en cualquier otro tipo de relación, puede ser físico, intelectual o una simple sonrisa que nos enamore. Pero ahí está y debe darse. Todos tenemos unos mínimos, en el caso del BDSM deberían ser mínimos en su expresión mas literal y evitar dejarnos llevar por esa droga que es la Dopamina y que nos empuja a busca al mejor cazador o a la mejor madre.

Porque aunque nuestro cerebro siga siendo prehistórico, nosotros somos practicantes del BDSM del siglo XXI.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s